середа, 25 листопада 2020 р.

26 листопада

 Я досліджую світ

Небезпечний лід

Взимку, як тільки блисне сонечко, ми поспішаємо відпочити зі своїми друзями на ковзанах, санчатах, лижах. Доволі часто йдемо за місто, де бага­то снігу, стрімкі гірки, річка, закута в лід, та немає машин. Але відсутність транспорту не гарантує безпечного відпочинку. Небезпека чатує поруч. Це крижана вода, в яку можна потрапити, розважаючись на льоду.

Особливо небезпечний лід на водоймах пізно восени або ранньою вес­ною, на початку або в кінці зими та під час зимових відлиг. Ніколи не виходьте на лід річок, ставків, озер у цей час.

Безпечною для життя людини є та крига, товщина якої не менше 10 см. На ковзанах можна кататися тільки на перевірених місцях, не виїжджати за площу катка.

На лижах і санчатах не можна з'їжджати з крутих берегів на лід водойми. Біля берега крига може нещільно з'єднуватися з землею, під нею можуть бути тріщини й повітря.

Якщо ж вам необхідно пройти по льоду, пам'ятайте, що кращий захисток від небезпеки — наперед її передбачити і обійти. Отже, лід особливо небезпечний і ламкий:

біля стоку води, наприклад, з труби ферми чи заводу;

біля кущів, очерету; там, де водорості вмерзли в лід;    

там, де великі кучугури — під снігом крига завжди тонша;

там, де б'ють джерела або впадає струмок, загалом там, де вода більше рухається;

там, де багато старих рибальських ополонок.

Перш ніж спуститися на лід водойми, намітьте правильний шлях через кригу. Найкраще — йти по чужих свіжих слідах, — дорога вже перевірена. Якщо ще нікого не було, міцність льоду треба перевірити довгою пали­цею, стукаючи нею по місцю, де хочете йти. Якщо при ударі з'являється вода — лід непевний і треба негайно йти назад. До речі, перші кроки роби­ти ковзаючими, спиною назад.

Якщо лід переходити на лижах, кріплення треба відстібнути, а палиці тримати вільно, спустивши петлі з кисті рук. Рюкзак необхідно перевісити на одне плече, щоб у разі небезпеки швидко його скинути. Якщо йдете групою, то йти треба не поруч, а один за одним на відстані п'яти метрів від сусіда.




Українська мова
Перенос слів з подовженими приголосними звуками.













Літературне читання


1. Робота в зошиті
2. 



3. 

4. Читання тексту.
5. 


















 

Немає коментарів:

Дописати коментар