субота, 3 грудня 2022 р.

2 грудня

 Літературне читання

ДІАГНОСТУВАЛЬНА РОБОТА 

ПИСЬМОВИЙ ПЕРЕКАЗ ПРОЧИТАНОГО ТВОРУ

1.Прочитай текст

КОМОРА ВІТАМІНІВ

         Чотири тисячі років тому людина познайомилася із морквою. Але тоді морква була дикою – з тоненьким жорстким корінцем. Тож коренеплід цієї рослини не їли, але лікувалися за допомогою насіння, листя, корінців. Бо помітили наші далекі предки: якщо жувати моркву, то вона очищає рот, зуби стають білими і міцними, не кровоточать. І полюбили за це рослину з красивими, наче мереживо, листочками, яка зацвітає на другий рік великим білим зонтиком. 

        Пахуче насіння помандрувало в кишенях, торбинках, вузликах від берегів Середземного моря по всій землі. І так потрапило на землі Київської Русі. Ось саме тут, де ми живемо, висіяли моркву у родючий ґрунт. 

         Рослина віддячила людям. Набираючись сили від землі і сонця, стала солодкою і червоною. 

          Моркву полюбили всі, хто їв смачні корінці. І запримітили: той, хто вживає моркву, не хворіє, краще бачить, має красиву шкіру і гарне волосся. Малі діти від неї швидко ростуть, а дорослі довго не старіють і виглядають молодими.

          Споживайте моркву щодня – будьте здорові, красиві, розумні.

Підготуй  переказ тексту за поданим планом, словами та словосполученнями. 

Слова та словосполучення: жорсткий корінець, коренеплід, далекі предки, білий зонтик, Середземне море, Київська Русь, родючий ґрунт.

 План

Коли людина вперше познайомилася з морквою? 

Чому наші предки полюбили моркву? 

Як потрапила морква в наші краї?

 Чим корисна морква для людей?

Математика










Немає коментарів:

Дописати коментар