вівторок, 8 листопада 2022 р.

9 листопада

 Літературне читання

Робота з літературним твором (письмово)

Прізвище та ім’я ____________________________

                                       Варіант 1

Прочитай уважно текст.

                                      ПРО СІЛЬ

  Чому їжу солять — і хліб, і м’ясо, і картоплю? Скажеш, тому, що без солі їжа несмачна? Правильно. Та не тільки в цьому річ. Людині сіль конче потрібна, вона без неї довго не проживе.

  Сіль є майже в усьому, що ми їмо: і в моркві, і в м’ясі, і в молоці. Навіть у яблуці. Але нам цього замало — у їжу треба ще додавати солі.

  Звідки ж береться сіль, яку купують у крамниці?

  Чи не добувають її, як цукор, з рослин? Ні, це було б дуже важко. Можна значно простіше дістати сіль. Її дуже багато в природі — і на землі, і під землею, й у воді.

 Трапляються навіть цілі соляні гори. А під землею вона лежить пластами, як кам’яне вугілля. Така сіль називається кам’яною.

  Щоб видобути кам’яну сіль, копають шахту — дуже глибокий колодязь, від якого під землею по соляному пласту прокладено коридори.

  У шахту везе робітників підйомник. Сіль звичайно лежить під землею дуже грубими пластами, завтовшки 20-30 метрів.

  Опускають у шахту машину, яку називають врубовою. Вона врубується в пласт, робить у ньому довгу щілину. Підрубану сіль легше відділити від пласта. Великі куски кам’яної солі вантажать на вагонетки, і електровоз доставляє їх до підйомника.

  Підйомник доставляє сіль на поверхню землі. Там великі куски подрібнюють і розмелюють. Потім дрібну сіль запаковують і відправляють у крамниці.

  А під землею, там, де вирубали сіль, залишаються величезні білі печери. В кожній із них можна було б побудувати величезний будинок.

  Та не тільки під землею видобувають сіль.

  Ти ж знаєш, що море солоне. Якщо довго кип’ятити в казані морську воду, вона перетвориться на пару, а на дні казана залишиться жменька солі. Тільки ця сіль гірка. Щоб дістати придатну для їжі кухонну сіль, треба її очистити.

  Але з солоної води можна дістати й таку сіль, яку очищати не треба — її добувають не в морі, а в солоних озерах. Там сіль не гірка.

  А знаєш, скільки в кожному з нас є солі? У дорослої людини в крові, у м’язах і в кістках понад півкілограма солі. Запас її треба поповнювати весь час, бо ж, наприклад, коли ти плачеш або пітнієш у спеку, з твого організму виділяється і сіль.

  А ти, мабуть, і не здогадувався, що сльози солоні тому, що в них є сіль!                                                                   Андрій  Івич

1. Визнач стиль прочитаного твору.

    А)  діловий            Б)  науково-популярний              В)  художній

2. Звідки береться сіль, яку купують у крамниці?

    А)  її добувають з рослин

    Б)  її переробляють з руди

    В)  її видобувають у шахтах

3. Як називають дуже глибокий колодязь, від якого під землею прокладено коридори?

    А)  шахта                  Б)  криниця                  В)  заглибина

4. Яка на смак неочищена морська сіль?

    А)  солоно-кисла         Б)  солоно-солодка           В)  солоно-гірка

5. Випиши з твору речення, у якому розповідається про те, скільки солі є в  організмі людини.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________

6. Запиши, як отримати придатну для їжі кухонну сіль з морської води.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. Склади розповідь про важливість уживання солі (5-6 речень).

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Математика













Українська мова












Немає коментарів:

Дописати коментар